Kako dojenje utiče na karlično dno?

Tokom trudnoće nivo estrogena je veoma povišen! Ima značajnu ulogu u razvoju bebe i laktacionog sistema- utiče na razvoj mlečnih žlezda i kanala. U ovom periodu stvara se podloga u telu majke za produkciju mleka.

Neposredno nakon porođaja, nivo estrogena drastično pada, dok nivo prolaktina raste. Prolaktin je primarni hormon odgovoran za proizvodnju mleka. Dojenjem i daljom produkcijom mleka nivo prolaktina ostaje visok, a estrogena nizak. Na razvoj simptoma u regiji karličnog dna dojilja utiče upravo održavanje niskog nivoa estrogena!

Promocija dojenja i podrška ženama porodiljama da doje bebe.

4 simptoma karličnog dna usled sniženog nivoa estrogena

  1. Vaginalna suvoća

U prvim nedeljama od porođaja možete osetiti simptome velike suvoće vagine. Nemojte da Vas zaplaši ako ovaj simptom bude prisutan tokom čitavog perioda dojenja. Vaginalna suvoća može izazvati nelagodnost prilikom nošenja donjeg veša ili uskih pantalona, kao i tokom intimnih odnosa. Savetujemo da birate donji veš od pamučnih i prirodnih materijala, udobniju i komotniju odeću, koja neće stezati regiju karličnog dna. Kako biste poboljšale užitak tokom intimnih odnosa u periodu dojenja koristite lubrikant na bazi vode.

  1. Nedostatak menstrualnog ciklusa

Snižen nivo estrogena može uticati na izostanak menstruacije neko vreme nakon porođaja. Ako dojite u kratkom periodu, menstruacija se može vratiti posle 6-8 nedelja od porođaja. Ako dojite duži period, menstruacija se može vratiti 6-9 meseci nakon porođaja ili tek po potpunom završetku dojenja, što može biti i duže od godinu dana.

NAPOMENA: Ako se nije još vratio menstrualni ciklus i u periodu ste dojenja nakon porođaja, to ne znači da ne možete u ovom periodu ponovo zatrudneti!

  1. Snižen libido

Nizi nivo estrogena tokom perioda dojenja može uticati na smanjeni libido- manju želju za seksualnim odnosom. Na nedostatak želje za seksualnim odnosom nakon porođaja utiču mnogi faktori pored dojenja: nedostatak sna, slika o sopstvenom telu, bol, grudi koje puštaju mleko, nova uloga roditelja itd. Smanjeno interesovanje za seks nakon porođaja je često, pa budite strpljive prema sebi, razgovarajte otvoreno sa partnerom i krenite kada se osetite spremno.

  1. Manja podrška karličnog dna

Vaginalno i tkivo karličnog dna postaje tanje usled sniženog nivoa estrogena. Kao takvo možda neće davati podjednaku podršku kao pre trudnoće i porođaja. Vaše telo, uključujući i karlično dno, je prošlo kroz veliku transformaciju i treba vreme za oporavak. Dajte sebi vremena i postepeno se vraćajte regularnim aktivnostima.

Sve ove promene su samo privremene!

Efekti manjka estrogena nakon porođaja na karlično dno su kratkoročni i smanjiće se čim prođe period dojenja ili ono postane manje učestalo. Dojenje nema dugoročne posledice po karlično dno, niti žene koje doje imaju veći rizik za razvoj stres urinarne inkontinencije ili prolapsa organa(spust materice, bešike ili rektuma), bilo da doje više nedelja ili meseci. 

Važno je naglasiti da i pored razvoja simptoma u karličnoj regiji kod dojilja, manjak estrogena neće uticati na brzinu oporavka nakon porođaja. Istraživanja nam pokazuju da je vreme oporavka porodilja veoma slično, bilo da doje ili ne.

Autor: Nevena Miletić, struk.fizioterapeut

Reference:

“Breastfeeding and pelvic floor disorders one to two decades after vaginal delivery” David A Lovejoy et al. 2019.

“The impact of breastfeeding on pelvic floor recovery from pregnancy and labor” Shoham Iris et al. 2020.

Još objava