Epiziotomija i ruptura međice – saveti za rani oporavak

Epiziotomija je intervencija zasecanja mekog tkiva vaginalnog zida tokom porođaja, koju sprovodi babica ili akušer kako bi beba lakše izašla. Ruptura međice je spontano pucanje regije perineuma (između vaginalnog i analnog otvora) prilikom vaginalnog porođaja. U oba slučaja, epiziotomijom i spontanom rupturom međice dolazi do oštećenja kože, nekada i rascepa mišića karličnog dna, a u retkim situacijama rascep zahvata analni otvor.

Rana nakon epiziotomije i rupture međice u prvim danima i nedeljama oporavka nakon porođaja može biti itekako bolna. Povreda perineuma može imati posledice u vidu inkontinencije(nevoljno puštanje mokraće, gasova i stolice), bolnih intimnih odnosa, spust bešike, materice ili rektuma, kao i psihosocijalne probleme.

U nastavku teksta ćete saznati veoma korisne savete na koje sve načine možete jednostavno olakšati tegobe nakon povrede međice, poboljšati funkcionisanje u prvim danima nakon vaginalnog porođaja, smanjiti rizik za komplikacijama i time ubrzati oporavak.

1. Lekovi protiv bolova!

U prvim danima i nedeljama od epiziotomije ili rupture međice rana može biti bolna i time ometati normalno funkcionisanje mame. Lekovi protiv bolova mogu biti od velike pomoći! Obavezno konsultujte lekara o pravom izboru leka i preporučenoj dozi, posebno ukoliko dojite.

2. Održavajte ranu čistom!

Infekcija je jedna od komplikacija koja može usporiti zarastanje rane i oporavak nakon vaginalnog porođaja! Kako bismo sprečili infekcije i pomogli na taj način normalan proces i vreme zarastanja važno je da ranu održavate čistom.

 • Svakodnevno perite perianalnu regiju samo čistom vodom i blagim sapunom.
 • Ruke perite temeljno i redovno, posebno pre i posle kontakta sa genitalnom regijom i ranom.
 • Menjajte redovno donji veš.
 • U konsultaciji sa lekarom koristite dodatne medicinske preparate za čišćenje regije rane ili previjanje.
 • Nakon mokrenja ili stolice obavezno operite genitalnu regiju!

U svrhu redovnog očuvanja higijene od velike pomoći je upotreba Wondermom bočica za ispiranje perineuma. Praktična bočica veoma olakšava i ubrzava proces održavanja higijene genitalne regije neposredno nakon upotrebe toaleta.

bocica za ispiranje perineuma
Wondermom bočica za ispiranje perineuma

3. Održavajte ranu suvom!

Svaki put nakon pranja genitalne regije prosušite je nežnim tapkanjem čistim i udobnim peškirom. Sušenju rane može doprineti i sušenje fenom(na hladnom modu!).

Savetujemo da ne ušuškavate previše genitalnu regiju. Kad god ste u prilici oslobodite regiju oko rane od odeće, kako bi bila u boljem kontaktu sa vazduhom i sušila se. Ovako veoma olakšavamo prirodan proces zarastanja.

4. Hladite perineum!

Poznato je da hlađenje pomaže trenutnom smanjenju bola i otoka povređene regije. Bolnu regiju perineuma možete hladiti po potrebi i više puta dnevno u trajanju od 5 do 15 minuta.

Za hlađenje perineuma je veoma praktična upotreba Wondermom obloge za perineum, koja se fleksibilno uklapa u vaš donji veš. Zbog prijanjanja, obloga ostaje na mestu i ne pomera se.

Obloga se najpre rashladi u zamrzivaču ili frižideru i postavi u čistu pamučnu navlaku pre postavljanja na perineum. Hladnu oblogu ne stavljajte direktno na kožu, zbog opasnosti od promrzlina!

Wondermom obloge za perineum

5. Krećite se kraće, ali češće!

Rano dozirano uključivanje aktivnosti doprinosi optimalnijem oporavku celog organizma, pa i povređene regije perineuma, i bržem vraćanju funkcionalnosti mame nakon porođaja! Istina je da u prvim danima i nedeljama nakon porođaja aktivnosti će možda biti ograničene i praćene osećajem umora i bolom, ali ne treba apsolutno da izostanu! Krećite se pomalo i češće, kroz kraće relacije i manje obime.

6. Krenite sa vežbanjem mišića karličnog dna!

Uključivanjem vežbi za mišiće karličnog dna u prvih 5-7 dana nakon porođaja:

 • smanjujete inkontinenciju urina, stolice i gasova
 • oporavljate normalnu funkciju karličnog dna
 • vraćate jačinu, izdržljivost i brzinu mišića karličnog dna.

karlicno dno anatomija

Postoji strah da će vežbe za mišiće karličnog dna jako boleti, posebno u prvim danima i nedeljama, ako je rađena epiziotomija ili je tokom porođaja došlo do rupture međice. Međutim porodilje su u ispitivanjima potvrdile da:

 • Aktivnosti svakodnevnog života, mokrenje i pražnjenje stolice bole više neposredno nakon porođaja nego vežbe za karlično dno!
 • 9 nedelja nakon porođaja 30% žena ima bolne intimne odnose, 18% pražnjenje stolice, a 0 bol tokom vežbanja!
 • Ako se javi bol tokom vežbi za karlično dno porodilje su ga ocenile sa 2 na skali od 1 do 10!

Pravo vreme da krenete sa vežbama za karlično dno je onda kada se osetite spremno, ali nesigurnost i strah od bola ne treba da budu razlog za odlaganje!

Konsultujte naš medicinski tim fizioterapeuta za oporavak nakon porođaja i sa samopouzdanjem započnite bezbedno da vežbate karlično dno!

Autor: Nevena Miletić, struk.fizioterapeut

Reference:

 • Webb S. (2014). Managing perineal trauma after childbirth.
 • Handa V L. (2004). Parity and route of delivery: does cesarean delivery reduce bladder symptoms later in life?
 • Mathe M. (2016). Early pelvic floor muscle training after obstetrical anal sphincter injuries for the reduction of anal incontinence.
 • Marques A. (2010). The status of pelvic floor muscle training for women.
 • Neels et al. (2017). Does pelvic floor muscle contraction early after delivery cause perineal pain in postpatum woman?

Još objava