7 Razloga za ples u trudnoći

Fizička aktivnost trudnica i porodilja je sve popularnija u poslednje vreme i to sa razlogom. Naime, istraživanja pokazuju da je aktivnost trudnica veoma poželjna, pa čak i neophodna kako bi se one osećale bolje kako fizički, tako i psihički.

Ranije se verovalo da u toku prvog trimestra, odnosno od počeka do 13 nedelje trudnoće nije poželjno da trudnica trenira. Isitina je potpuno suprotna! Trudnice mogu da vežbaju tokom cele trudnoće, prilagođenim intenzitetom i obimom treninga koji bi bilo najbolje da sprovode u saradnji sa fizioterapuetom ili trenerom edukovanim za rad sa trudnicama.

Postoje naravno i one fizičke aktivnosti koje bi one svakako trebalo da izbegavaju, kao što su boks, skokovi, kontaktni sportovi ili sportovi koji imaju rizik od pada (vožnja bicikla, rolera), a kojima se trudnica nije ranije bavila.

Pregled i odobrenje ginekologa za vežbanje su veoma važni pre započinjanja bilo koje vrste fizičke aktivnosti.

Takođe je nephodno da instruktor plesa zna za trudnoću kako bi eventualno prilagodio/la koreografiju prema polaznici!

Hidratacija pre u toku i posle treninga, kao i odgovarajuće užine su neizostavni deo trenažnog procesa trudnica.

Ono na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju jeste subjektivni osećaj u toku vežbanja. Ukoliko se trudnica oseti veoma umorno, malaksalo, oseća mučnine ili neku vrstu nelagode, važno je da o tome obavesti svog trenera i da prestane trenutno sa plesom.

Sama fizička aktivnost ima razne benefite za zdravlje ljudi, a ovde ćemo pomenuti koje su to prednosti plesa u toku trudnoće.

Zašto je ples važan u trudnoći?

1. Ples omogućava da trudnica bude aktivna

Ples dokazano smanjuje krvni pritisak, povećava protok krvi, sprečava prekomerni porast kilaže, dovodi do povećanja mišićne mase, omogućava bolji kvalitet sna, povećava nivo energije, smanjuje konstipaciju, smanjuje nadimanje, jača imuni sistem, smanjuje bolove u leđima, smanjuje rizik od problema sa srcem, kao i mnogih drugih koji su karakteristični za trudnoću.

2. Poboljšava balans i koordinaciju

Poznato je da ples generalno utiče veoma pozitivno na razvoj balansa i koordinacije, a to je upravo ono što se smanjuje u toku trudnoće. Ukoliko trudnica ranije nije plesala, intenzitet će joj apsolutno biti prilagođen, kako bi se izbegle povrede, a ako je aktivna plesačica održavaće formu u svojoj omiljenoj aktivnosti.

3. Ples oslobađa stresa i napetosti

U toku plesa luči se hormon endorfin koji trudnici omogućava više sreće, a manje napetosti, stresa i nervoze. Poznato je da u toku prvog trimestra, trudnice najviše menjaju raspoloženje zbog nagle hormonalne promene. To je period kada lako može da se javi depresija ili anksioznost, a tu ples igra veliku ulogu upravo zbog olakšanja tih nelagodnih stanja.

4. Ples utiče na pamćenje majke i bebe

Dokazano je da ples utiče na smanjenu pojavu demencije, odnosno da osobe koje su plesale, u kasnijem životom dobu su bile mentalno očuvanije i manje patile od demencije u poređenju sa osobama koje nisu plesale. Sama trudnoća često dovodi do zaboravljanja, tako da i tu ples može biti “spas” trudnicama i veoma im olakšati svakodnevnni život.

Prema istraživanju koje je rađeno u Mađarskoj u periodu od 2017. do 2021. godine u kojem su učestvovala deca majki koje u su plesale, onih koje su bile fizički aktivne , kao i kontrolne grupe, dokazano je da deca majki koje su plesale imaju bolje pamćenje i napredak.

5. Ples omogućava bolji kvalitetan san

S obzirom da podiže nivo energije, nakon plesa trudnica će lakše da se uspava i kvalitet njenog sna će biti bolji. Ali, to nije sve! Ples će učiniti da se trudnica oseća bolje u toku samog dana, odmornije i sa više energije, što će joj i tek kako biti potrebno kada se beba rodi.

6. Ples povezuje majku i bebu

Ako mama pleše, beba to oseća, ali u tome na neki način i učestvuje. Istraživanja su pokazala da deca čije su majke plesale su imala čvršći san u toku prve godine života, kao i da su manje tražila da se ljuljaju i uspavljuju. Takođe, deca žena koje su plesale u toku trudnoće su bila sklonija da se upišu u neku muzičku školu i sviraju razne instrumente.

7. Prevenira gestacijski dijabetes

Ples pozitivno utiče na prevenciju nastanka dijabetesa u trudnoći. Istraživanje sprovedeno u Nigeriji, u kojem je učestvovalo 30 žena koje su imale gestacijski dijabetes, dokazano je da 60 minuta plesa umerenog intenziteta, 3 puta nedeljno, smanjuje nivo šećera u krvi.

Autor: Tijana Ranković Stamenković, trener

Reference:

  • Mcmurray Rg, Hackney AC, Guion WK, Katz VL, Medicine and Science in Sports and Exercise, 01 Jan 1996, 28(1):41-46 https://doi.org/10.1097/00005768-199601000-00012 PMID: 8775353, Metabolic and homronal responses to low-impact aerobic dance during pregnancy
  • Carlo V. Bellieni, Ducco M.Cordelli, Franco Bagnoli, Guiseppe Buonocore, 11- to 15- Year – Old Children of Women Who Dances during Their Pregnancy, Department of Pediatrics, Obstetrics and Reproducion Medicine, University of Siena, Siean, Italy doi:10.1159/000077676. april 2004.

Još objava